Pentru ca utilajele de decolmatare să poată intra în albie, este necesar de un volum minim de manevră sub coroană. Ca protectori ai vegetației, orice eliminare de arbore ne cade greu dar la inventarierea din ianuarie 2023 am constatat următoarele:
- Vegetația de pe Canalul Morii, Tronsonul str. Apelor – pod str. Pomilor pare să fie mai mult spontană
- Speciile existente nu sunt foarte valoroase din punct de vedere dendrologic, speciile predominante sunt salcie, corcoduș și câțiva nuci
- O mulțime de arbori sunt căzuți în albie, i-am marcat și pe aceștia ca puncte pe hartă
- Sunt mulți arbori înclinați spre albie care sunt spectaculoși în sine dar nu permit spatiu de manevră pentru întreținere a albiei. Am păstrat totuși unii care nu prezentau urme de boală și care ar permite trecerea utilajelor
Am solicitat asistența ing. silvic Călin Albu din partea Municipiului Reghin și ni s-a alăturat ing. peis. și arborist (faápoló în Budapesta, originar din Pănet ) Loránd Szabó, pentru identificarea arborilor care pot fi tăiați sau eliminați pe Canalul Morii. Trebuie să clarificăm că termenul de ”toaletare” nu există în litaratura de specialitate de aceea când ne referim la tăierea unor crengi, spunem ”tăiere”, sau ”fasonare” iar când ne referim la tăiere completă a unui arbori, spunem ”eliminare”.
Printr-o aplicație dezvoltată de Loránd Szabo am realizat o hartă cu arborii marcați pentru pe care o puteți consulta mai jos.