Improving Tudor 2019

Workshopul Internațional de Arhitectură și Urbanism IMPROVING TUDOR, desfășurat în perioada 1-6 aprilie 2019, la Tîrgu-Mureș, a fost inițiat de Asociația UNDAVERDE, în colaborare cu Facultatea de Arhitectură de la ULB Bruxelles și Facultatea de Arhitectură de la UTCN Cluj-Napoca. Bazat pe mai multe activități, proiectul a promis să livreze propuneri sustenabile pentru cartierele și blocurile „socialiste” și soluții creative de intervenție asupra fondului construit și spațiilor publice, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor. 

Timp de o săptămână, 37 de studenți și profesori de la Facultatea de Arhitectură „La Cambre Horta”, ULB din Bruxelles și de la Facultatea de Arhitectură, UTCN din Cluj-Napoca au studiat cartierul Tudor Vladimirescu din Tîrgu-Mureș, pentru ca, la final, să propună idei prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare asupra problematicii cartierelor de blocuri socialiste – pe baza unor teme precum îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor cartierului și sustenabilitatea -, și au căutat modele posibile de politici urbane dezvoltate în urma interacțiunii cu comunitatea. Într-un final, administrația locală ar putea folosi proiectele în strategia de dezvoltare a municipiului Tîrgu-Mureș.

Sesiunea de conferințe din prima zi, menită să ofere studenților o privire de ansamblu asupra tematicii workshopului, i-a avut ca invitați pe Romeo Cuc (din partea Asociației UNDAVERDE), Răzvan Șipoș (arhitectul-șef al jud. Mureș), Coralia Goicovici (din partea Serviciului de Urbanism al primăriei mun. Tîrgu-Mureș), Angela Kovacs (președinte OAR-Filiala Mureș), Raluca Sabău (din partea Asociației UNDAVERDE), Marius Șoflete (Inginerie Cretivă), Isabelle Prignot (din partea ULB) și Bernard Deprez (din partea ULB). 

Tema esențială a workshopului a fost viitorul cartierelor socialiste, iar studenții români și belgieni au lucrat în echipe mixte, urmărind următoarele arii de interes pentru un astfel de cartier: ADMINISTRAȚIE, DENSITATE, ENERGIE, MOBILITATE, SOCIAL, SPAȚIUL PUBLIC. Proiectele rezultate în urma workshopului au vizat publicul larg al comunității prin scheme și desene prietenoase cu privitorii expoziției finale care a avut loc sâmbătă, 6 aprilie, la evenimentul ZIUA CARTIERULUI TUDOR

În cadrul Zilei Cartierului Tudor a avut loc expoziția de proiecte generate în urma workshopurilor Improving Tudor 2019, TudorDurabil 2015 și expoziția proiectului de diplomă al arh. Raluca Sabău, CARTIERUL POSIBIL, proiect care a fost tradus într-o machetă scara 1:1 pe fațada unuia dintre blocurile din incinta Parcului Armoniei. Astfel, instalația temporară de arhitectură propusă a reușit să ilustreze locuitorilor modul în care s-ar putea transforma un „BLOC ÎN VIITOR” (locuințele își extind suprafețele cu terase însorite și înverzite). 

De asemenea, proiectul MNEMONICS a fost prezent în cadrul Zilei Cartierului Tudor și a invitat comunitatea la joacă, iar artiștii vizual Laura Borotea și Petre Căpriță, împreună cu elevii lor de la Liceul Vocațional de Artă Tîrgu-Mureș, au oferit vizitatorilor ocazia să experimenteze împreună arta urbană între blocuri. 

Sponsori