Calitatea apei

Calitatea apei Canalul Morii

Am realizat primele analize de calitate a apei pentru Canalului Morii în anul 2023. Ele ar trebui să ne indice cât de curată este apa și ce trăiește în ea, dacă modul în care o folosim îi face bine sau rău și eventual ea dacă ne face rău folosind-o de exemplu pentru sporturi nautice. Din acest motiv am hotărât să începem monitorizarea științifică a Canalului Morii analizând 3 aspecte în diferite locuri pe cursul apei: Caracteristicile fizico-chimice, populația de nevertebrate și populația de pește (ihtiofauna).

Vezi scrugerile în Canalul Morii

Echipe de voluntari monitorizează și publică în timp real conducte de scurgeri care curg în Canalul Morii

Descarcă studiul

Rezultat bacterii 2023:

Valoarea bacteriilor coliforme este jumătate din maximul admis conform normelor SUA pentru activități sportive non contact (nautice). Oxigenul dizolvat este principala problemă a calității apei.
Descarcă întregul Studiu.

Descarcă studiul

Concluzii nevertebrate, 2023:

Canalul Morii suferă modificări antropice importante, cu alterarea ecosistemelor naturale prin poluarea apei și modificarea malului și regularizare. Pe măsură ce Pârâul Trandafirilor aduce ape menajere reziduale, familia de nevertebrate scade în varietate de la 14 la 4 înspre aval, după diluție, în zona ”Libertății”.

Descarcă studiul

Rezultat pești 2023:

1378 de exemplare si 16 specii au fost identificate în Canalul Morii, în 3 zone de la ”Trei Gărurele” până în ”Texas”. 6 specii sunt de interes comunitar (Natura 2000) și nu a fost identificat nici o specie invazivă ceea ce indică o populație valoroasă de pește. Spre aval zona ”Texas”, porcușorul comun devine specia cea mai abundentă.

Activitatea de prelevare a probelor a fost realizată și sub formă interactivă și educativă cu 3 grupe de elevi din municipiul Reghin.