Cum îngrijim o grădină istorică?

Cum îngrijim o grădină istorică?

Dacă prin îngrijirea unei clădiri istorice urmărim să conservăm cât se poate de mult din materialele inițiale puse în operă de strămoșii noștri, grădină istorică este permanent vie, mereu în schimbare. Cum se pot conserva prin grădină, valorile strămoșilor?

Păstrarea meșteșugului de întreținere a grădinii pare să fie singura cale.

Pornită din inițiativa localnicilor dornici de a contribui la revitalizarea castelului Bornemisza, ne dorim să contribuim la bunele practici de întreținere a unei grădini istorice, pornind de la resurse locale.

Omul și cunoașterea lui sunt cele mai de preț resurse de aceea ne dorim să învățăm de la specialiști în grădini istorice și să transmite mai departe.

De aceea ne-am adresat specialistului premiat de Europa Nostra pentru grădini istorice prof. dr. peis. Fekete Albert care ne-a acceptat invitația de a propune viziuni pentru grădina interioară și de a veni cu recomandări pentru întreținerea Parcului Dendrologic, clasat de asemenea ca monument istoric, prin organizarea unui atelier universitar de peisagistică, în luna mai 2023.

Prof. dr. peis. Fekete Albert

Care sunt problemele grădinii?

  • Având în vedere caracterul baroc al ansamblului istoric clădire și curte, clasate pe lista monumentelor, o mare parte din vegetația existentă nu este caracteristică grădinii baroce drept pentru care nu poate fi promovată ca o grădină specifică.
  • Meșteșugurile de  întreținere a unei grădini istorice nu s-a păstrat la nivel local drept pentru care grădina nu a a putut fi întreținută corect. Grădina și parcul sunt compuse din vegetație “vie”, mereu schimbătoare. 
  • Nu există la fața locului, materiale de promovare despre castelul cu grădină și parc disponibile la castel și nici la locurile turistice din zonă, ceea ce duce la neînțelegerea valorii castelului cu grădină și parc.
  • Există un număr relativ restrâns de activități care promovează castelul cu grădină și parc. Promovarea castelului cu grădină și parc este relativ scăzută.
  • Din cauza că ansamblul castelului încă nu aduce venituri, nu există fonduri dedicate pentru întreținerea grădinii și a parcului. Cu toate acestea este vizibil efortul Comunei Gurghiu în a întreține infrastructura cum sunt aleile, coșuri de gunoi și cosirea ierbii.