După recomandările expertului dr. ing. Georg Hermannsdorfer împărțim malul apei în două zone:
Terasa joasă
este acea zonă-fășie relativ orizontală imediat lângă albia minoră cu circa 30 cm deasupra oglinzii de apă. Aici e locul esențelor moi plopul, arinul negru (aninul negru). Salcia plângătoare (Salix babilonica) tolerează această zonă dar din punct de vedere dendrologic nu are valoarea Plopului sau Arinului. Pentru a planta, se pregătește o zonă relativ orizontală mărginită fie cu cleionaje (împletituri de nuiele) fie cu fascine sau partea de vârf rămas din recolta lemnoasă a bradului.
Imagini preluate din cartea dr. ing. Georg Hermanssdorfer editura Patzer Verlag 2020.
Fiindcă arinul nu este neapart o specie cu care se împădurește în zonă noastră (el fiind ideal pentru maluri de apă) nu este disponibil în pepinierele Romsilva de lângă noi. Soluția a venit din partea domnului director Marcel Mândru al Liceului Silvic din Gurghiu care ne vor putea procura puieții tineri (maxim 60cm înălțime). Astfel adăugăm Liceul Silvic Gurghiu printre parteneri noști susținători pentru Canalul Morii Verde.
Metoda de plantare deasă experimentată de G. Hermannsdofer are următoarele avantaje:
- Se crează o concurență între puieți de arini și cresc că mai repede decât puieți mari plantați mai răzleț.
- Costul puieților mici chiar dacă sunt mai mulți este mai mic decât cel al puieților mari.
- După o perioadă de 3-5 ani puieții pe cale de maturizare se pot rări și alege acelea care au crescut cel mai bine.
Dar de ce atât de mult efort și timp?
În 10-15 de ani, când împletitura de nuiele și facscinele vor dispărea, noii arbori pe cale de maturizare vor prelua rolul de conturare al malului. Astfel de maluri sunt medii preferate de viețuitoarele din apă care contribuie la consumarea nutrienților ajunși în apă. Cu alte cuvinte depunem atât efort pentru o apă mai curată într-un sistem automatizat, fără consum de energie și chimicale.
Astfel de medii preferate de viețuitoare nu pot fi reproduse cu materiale artificiale.
Terasa înaltă
Această zonă face parte din albia majoră, o fâșie de-a lungul apei (formată prin inundații istorice) care astăzi de regulă nu mai este inundabilă după îndiguirea Mureșului. Aici urmărim plantarea vegetației cu capacitate mare de absorbție a apei de esență tare cum sunt teiul și stejarul. Serviciile pe care ni le vor oferi aceste exemplare este în mare parte sunt umbră și reglarea temperaturii și a umidității pe perioada de vară pe lângă absorbția de praf și CO2.
Astfel urmărim să ținem sub control vegetația joasă și colmatările prin extinderea stufului.
Ce am mai făcut pentru Canalul Morii Verde
Conștientizare
Am atenționat autoritățile că proiectul ”Amenajare Complexă Canalul Morii și afluenți la Reghin, jud. Mureș” aduce prejudicii orașului. Acest proiect…
Soluții alternative pentru Canalul Morii
Evaluarea Ernst&Young La propunerea WWF România, grupul de consultanță financiară Ernst & Young a realizat o analiză a impactului economic dacă…
Rețeaua Apele Unite ale României
Nu am fost singurii din țară care au observat probleme distructive ale proiectelor privind apele scopul de bază fiind însă…
Ghidul-Apele Comunității
Ghidul pentru inițierea proiectelor în conexiune cu apa a fost editat de asociația Unda Verde cu contribuția dr. ing….
Zona Pilot – Baia Evreiască
Zona apelor este în majoritatea cazurilor oglinda cooperării în comunitate, atât între instituții cat și între diferiții proprietari de teren…
Grupuri de lucru
Amenajarea cursurilor de ape de cele mai multe ori implică intervenții de pe și pe terenurile imediat învecinate. Problema pe…