Parteneri de bază:
Parteneri susținători:

Cum vedem Canalul Morii.

Canalul Morii traversează astăzi mijlocul orașului (municipiului) Reghin. În trecut a avut multiple folosințe beneficiare: sursă de energie pentru curent electric, energie mecanică pentru pentru măcinarea cerealelor și alte tipuri de mori, loc de promenadă cu peisaj deosebit, loc pentru sport nautic, loc de adăpat animale, loc de topit cânepa, pescuit. S-a întâmplat ca aproape toate aceste folosințe beneficiare să fie pierdute.
Noi credem că albia Canalului Morii poate să își redobândească cel puțin o parte din folosințele beneficiare, să devină un coridor verde-albastru de promenadă și întâlniri sociale, loc pentru sport și agrement, loc de învățare și înțelegere a naturii, toate acestea pe o lungime de 11km.

În același timp am observat că mai multe mici comunități din țară pe râurile lor, au o viziune asemănătoare cu a noastră drept pentru care ne-am alăturat eforturile într-o rețea de comunicare și învățare despre cum apropiem comunitățile de apele ei. Astfel s-a născut rețeaua Apele Unite ale României pornind de la Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, fundația DALA, Mini Maas, Asociația Unda Verde în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române, Departamentul pentru Dezvoltare durabilă a Guvernului României, și cu sprijinul financiar al programului Active Citizen Fund.
Ce urmărim pe termen scurt.
Urmărim ca în anul 2023:
- ABA Mureș, SGA Mureș și SH Reghin să implementeze lucrări de întreținere a albiei Canalului Morii prin #SBN Soluții Bazate pe Natură- construcții biologice care să îl contureze, să îl stabilizeze și să permită accesul
- Să implementăm un exemplu de întreținere peisajeră a malurilor în zona Băii Evreiești (zona 4) din Reghin prin contribuții comunitare private, cu arbori și arbuști, mobilier urban temporar/sezonier cu debarcader, platforme de șezut, alei din pământ sau nisip stabilizat și care să devină un model pentru celelalte 7 zone de interes.

Vezi jurnalul inițiativei
Urmărim această inițiativă deja de câțiva ani. Urmărim în special să cooperăm din ce în ce mai bine în folosul comunității.
Aici sunt acțiunile noastre de până acum:
Ce fel de ”construcții biologice” urmărim pe Canalul Morii.
După recomandările expertului dr. ing. Georg Hermannsdorfer împărțim malul apei în două zone: Terasa joasă este acea zonă-fășie relativ orizontală imediat lângă…
Canalul Morii Verde
Parteneri de bază: ABA Mures Parteneri susținători: Liceul Silvic Gurghiu Cum vedem Canalul Morii. Canalul Morii traversează astăzi mijlocul orașului (municipiului) Reghin. În trecut a…
Arborii marcați pe Canalul Morii
Pentru ca utilajele de decolmatare să poată intra în albie, este necesar de un volum minim de manevră sub coroană….
Grupuri de lucru
Amenajarea cursurilor de ape de cele mai multe ori implică intervenții de pe și pe terenurile imediat învecinate. Problema pe…
Zona 4 – Baia Evreiască
Zona apelor este în majoritatea cazurilor oglinda cooperării în comunitate, atât între instituții cat și între diferiții proprietari de teren…
Ghidul-Apele Comunității
Ghidul pentru demararea proiectelor în conexiune cu apa a a fost editat de asociația Unda Verde cu contribuția dr….