Zona apelor este în majoritatea cazurilor oglinda cooperării în comunitate, atât între instituții cat și între diferiții proprietari de teren riveran. Când amenajezi un mal de apă întotdeauna trebuie să intervii și pe terenul învecinat. De obicei doar Apele Române poate interveni cu lucrări în albie dar cui rămân malurile? Aici e provocarea pentru cooperare.
Zona Baia Evreiască (4) este prima intervenție din cele 8 recomandate e asumată de asociația noastră și sperăm să cooperăm și Municipiul Reghin
UPDATE
2023 mai.
ABA Mureș a implementat principiile de renaturare din schema de mai jos, sub îndrumarea ing. peis. Georg Hermannsdorfer împreună cu formația Toplița și Reghin a SGA Mureș, studenții peisagiși ai universității Sapientia din Târgu Mureș și elevii Liceului Silvic din Gurghiu.
Speram ca și Municipiul Reghin să contribuie pe mal, pe terenul propriu, prin amenajări de alei permeabile din pietriș, obiecte de mobilier însă din păcate până la finalizarea atelierului nu s-a întâmplat cum am agreat în grupurile de lucru. Mai multe firme locale și din țară au dorit să sponsorizeze inițaitiva noastră însă am fi avut nevoie de un parteneriat cu Municipiul Reghin ca proprietar al terenului adiacent. Deși ne-am dorit foarte mult, până la finalul atelierului nu am reușit să înceiem un parteneriat cu Municipiul Reghin.
UPDATE
2023 feb.
referință: zona4
Am reușim să adaptăm soluția de amenajare cu implicarea inginerilor și a peisagiștilor voluntari și am ajuns la un buget de 54100 lei. Câteva firme au fost dispuse să co-finanțeze intervenția dar în primul rând avem nevoie de acordul scris al Municipiului. Ceea ce nu am găsit în pepiniere sunt puieții de Arin (40cm). Avem însă promisiuni din partea d-lui Mândru, directorul Colegiului Silvic din Gurghiu că ar putea contribui la rezolvarea acestei nevoi.
Suntem pe cale să semnăm un acord de cooperare cu Municipiul Reghin fiindcă terenul pe care sunt propuse intervențiile sunt ale Municipiului.
2023 ian.
Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții SGA și ABA. Au confirmat că doresc să realize lucrări de decolmatare pe Canalul Morii și am discutat pe marginea acestor propuneri care le-am estimat în jurul valorii de 300.000 lei. Acum cel mai important este să ne corelăm cu intervenția de pe mal cel puțin pentru zona 4 și Municipiul Reghin să vină cu un buget sau să găsim la timp sponsori.
2022 dec.
Au avut loc mult așteptatele grupuri de lucru între municipiul Reghin și Apele Române la care am participat și noi. Apele Române a întrebat foarte clar ce dorește municipiul Reghin de la Canalul Morii pentru ca lucrurile ce urmează să poată fi corelate cu ceea ce dorește orașul. Noi am analizat din punct de vedere utilitar, unde să intri și să ieși din apă pentru sport nautic urban, fără întreruperi pe o distanță de 11km. Am propus opt zone de intervenție și le-am transmis către municipiul Reghin. Răspunsul privind aceptul sau negare nu venise până la sfârșitul lunii/anului dar sperăm să vină pentru a putea implementa măcar o zonă în anul 2023.
2021 aug.
Geor Hermannsdorfer expertul în renaturare ne-a vizitat la Reghin. Am avut o experiență educativă foarte utilă ale cărot rezultate le puteți urmări aici.
2021 iul.
Prima solicitare de cooperare a fost trimisă din partea campionului mondial (cvadruplu) Ivan Patzaichin către Municipiul Reghin. Urmăream cooperarea pentru proiectul pilot ”Soluții de amenajare bazate pe natură pentru Canalul Morii din Reghin”. Din păcate încercarea a eșuat. Aceasta înseamnă că mai avem de lucru pentru ca să înțeleagă părțile implicare complexitatea cooperării și simplitatea acțiunii. Vom încerca din nou să înaintăm o propunere de parteneriat.
Ce am mai făcut pentru apă curată
Canalul Morii ca parc
Haide să transformăm Canalul Morii din Reghin în cel mai frumos și mai lung parc ce traversează orașul nostru, pe…
Calitatea apei Canalul Morii
Am realizat primele analize de calitate a apei pentru Canalului Morii în anul 2023. Ele ar trebui să ne indice…
Ce fel de ”construcții biologice” urmărim pe Canalul Morii.
După recomandările expertului dr. ing. Georg Hermannsdorfer împărțim malul apei în două zone: Terasa joasă este acea zonă-fășie relativ orizontală imediat lângă…
Canalul Morii Verde
Un loc idilic pentru o viață mai bună în Reghin Canalul Morii traversează astăzi mijlocul orașului (municipiului) Reghin. În trecut a…
Arborii marcați pe Canalul Morii
Pentru ca utilajele de decolmatare să poată intra în albie, este necesar de un volum minim de manevră sub coroană….
Grupuri de lucru
Amenajarea cursurilor de ape de cele mai multe ori implică intervenții de pe și pe terenurile imediat învecinate. Problema pe…
Vezi ce am mai făcut pentru Canalul Morii